Onze behandelingen

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. U vermijdt problemen in de eerste plaats door een goede mondhygiëne en een grondige tandsteenreiniging. Een 6-maandelijkse controle, tandsteenreiniging en röntgenfoto’s zijn essentieel voor het behoud van uw tanden en voor een gezonde mond met gezond tandvlees.

We adviseren u om 2 keer per jaar een afspraak maken voor een routinecontrole.

Conservatieve tandheelkunde

Conservatieve tandheelkunde is de behandeling van cariës die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Als uw tanden aangetast door cariës zijn, moet ziek weefsel verwijderd worden en de tand gevuld moet worden. Tegenwoordig gebruiken we meestal een composietmateriaal. Doordat er steeds meer kleuren en betere eigenschappen van composieten zijn, kunnen we steeds betere esthetische en blijvende resultaten behalen. Om zo steriel en droog mogelijk te werken, gebruiken we rubberdam.

Op deze manier kunnen we een zeer goede behandeling en mooi resultaat bereiken.

Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde heeft als doel het gebit mooier maken. Behandelingen kunnen onder andere gericht zijn op het corrigeren van verkleurde tanden, de vorm en de positie van tanden. Afhankelijk van het esthetische doel zal gebruik gemaakt worden door verschillende technieken.

Behandelingen zoals tanden bleken, vorm- en kleurcorrecties, het plaatsten van facetten en kronen behoren tot de oplossingen binnen de cosmetische tandheelkunde.

Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde is gericht op de mondzorg van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar oud. Deze mondzorg varieert van preventie en controles, tot het uitgebreid vullen van melk- en blijvende tanden. Elke leeftijdscategorie vraagt een andere benadering en aanpak dan ‘normale’ tandheelkunde bij volwassenen. Door rustig de tijd te nemen en de behandeling goed door te spreken, werken de meeste kinderen goed mee aan de behandelingen.

Mondhygiëne en tandvlees behandelingen

Het blijkt dat de meeste mensen de tandplaque niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Daardoor is er soms sprake van tandvleesontsteking (gingivitis). Het kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Een ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Dit kan behandeld worden en het afbraakproces kan gestopt worden.

Om gingivitis en parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplak en tandsteen, verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. Afhankelijk van de ernst de parodontitis en andere factoren kan gekozen worden voor verschillende manieren om gingivitis en parodontitis aan te pakken.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd om een tand te herstellen die zwaar beschadigd, geïnfecteerd is geraakt of waarvan een zenuw is aangetast.

Tijdens wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw van de tand of kies verwijderd, wortelkanalen worden gereinigd, ontsmet en opgevuld en de tand of kies moet dichtgemaakt worden. Tijdens een wortelkanaalbehandeling gebruiken we een kofferdam en werken we in vergroting.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn ne een wortelkanaalbehandeling om een wortelstift en/of een prothetische restauratie (zoals onlay of kroon) te plaatsen zodat uw tand nog lang mee kan gaan.

Prothetiek

Als uw tand beschadigd raakt, moet er soms een prothetische restauratie gebruikt worden. We proberen zo veel mogelijk weefsel besparend te werken. Daarom proberen we steeds meer porseleinen inlay-s,onlay-s en facings te gebruiken. Soms kunnen uw tanden zwaargehavend zijn, dan zijn kronen een oplossing. We zetten een kroon op het stuk van uw tand dat nog wel goed is. Wanneer er meerdere tanden bij u ontbreken, dan plaatsen we een brug of prothese.